När jag ska ha en häst då..


.. ska ALLT skötas på det bästa sättet. Hästen ska ridas minst 5 dagar i veckan, den ska ha bra kondis och vara i tävlingsform! Allt utrustning ska vara rent! Hästen ska tycka att det är kul att få jobba. Ridpassen kommer vara väldigt olika så att hästen inte tröttnar! ÅÅÅÅÅÅÅÅHHHHH! Vad jag längtar tills jag ska få en häst! Undrar bara när det kommer bli...

Ridningen gick awesome!

Mackens ägara brukar ta in tränset till hennes hus efter att man har ridit (vet inte varför) och hon var inte hemma idag. Tränset var inte i stallet så jag fick rida i grimma! Hahah! Men han lyssnade jätte bra, likadant som med träns :) Det blev mycket galopp idag, så i entligen så har jag typ nästan lärt mig att sitta ner :)) Kul, kul! 
Hoppade ett kryss några gånger med och det gick super!
Ha det bra! Mer bloggning imon :)

Skola nu :/

Vi ska ha matte prov :/ Men det kommer nog gå bra :) Vädret är fult nu :/ Bara 9 grader varmt, inte kul..
Men jaja, det kanske blir bättre, man får ju hoppas det :) Eftersom Mack mår bra nu så ska jag till han och rida efter skolan :) Önvingarna som jag ska göra kunder inte laddas upp igår, minn data är lite CP xD
Men hörs sen och ha en bra dag! 

Så skönt att vinter pälsen är borta! :D

Macken är bättre nu! :)

Det är bättre med Mack nu. Svullnaden har blivit mindra så jag ska till han och rida imorgon. Jag brukar rida han ca. 50 min och sen rider min lillasyster han i ca. 30 min. Nu måste han få mycket motion när gräset har kommit och han kommer förmodligen äta n´mycket och bli tjockare och man vill ju inte att han ska få fång. Jag tycker att det är jätte viktigt att hästarna får ordenkligt med motion! Människorj jobbar ju flera timmar om dagen så hästarna ska ju få med jobba lite hehhe ;P
När min lillasyster rider så är jag typ som ridlärare hahah! Så det bler bara: Ner med hälarna! Var mjuk i handen! Kom igen låt inte han bestämma! Kom fram i trav! hahaha!
Nej, riktigt så är det inte ;)
Jag har gjort två övningar som vi ska göra imorgon, 1 för mig och en för min lillasyster. Ska försöka rita dom på paint elelr något och sen lägga upp dom på bloggen ;) Så hörs! :)

Godnatt eller så ;P

Sista inlägget idag då. Han inte fota Rajtek och Misia som jag skulle men ska försöka att fixa det imon. Nu sitte rjag här med Klaudia (hundvalp9 heter hon på howrse) och min lillasyster. Grille är på! Hhaha! Lite sen jag vet men såna är vi, inget planerat utan vi kom på att vi skulle grilla för typ en halv timme sen hihih =)
Ska rida Macken på tisdag så imorgon blir det kanske till stallet eller så e jag bara hemma ;)
Hoppas att ni har haft en bra helg, sov gott!


Och så en bild på min lilla sötizzz! 


Hörs imorgon! :P

Nu har man varit i IKEA ;P

Köpte inte så mycket, bara såna där små grejer som några vas, plast blommor xD och lite annat. Snart kommer min bästa vän Klaudia <3 Det är rätt varmt ute så vi kanske går ut, om vi vågar det. För det var en orm i trägårde i fredags :S Läskigt! Men jag är mer rädd för getingar än ormar hahha! Men vi kanske går ut och solar eller något. Jag känner verkligen att jag behöver lite nya bilder till bloggen så jag måste fota lite hästar, Misia, Rajtek och kanske lite annat :)
Kan fota Rajtek och Misia idag och ska försöka lägga upp det här. Men får se om jag hinner och så ;)
Bjuder på lite gamla bilder änså länge :P
Ha det bra!

Lilla HenriEttan! Inte för social alls. Hahah! Konde knappt ta kort på henne för hon stog med mulen mot mitt ansikte hela tiden! Gosiga häst!



Tjjja, Samantha är ju inte heller helt normal XD

Söta Misia! Gosa, gosa och gosa! Täcke kuddar mjuka soffor, det gillar hon hahah! :P

Tyvärr..

Kan tyvärr inte rida Mack idag för svulnaden på ögat är kvar.. Hoppas att lilla ponnnyn mår bättre snart! <3 Ska till ikea nu!! :D HIHIH, kul!
Sista dagen som amn är ledig nu (helger går sååå snabbt) och sen såå är det skola i 5 dagar igen. Längtar verkligen till sommmarlovet nu. Det känns verkligen som att man behöver vara ledig lääänge nu. Men föe mig är det bara 2 veckor skola kvar för jag ska till Polen om två veckor. Så jag missar skolavslutningen och så har jag en vecka längre sommarlov! :D
Hörs senare! Hoppas att jag hittar något fint i ikea! :)

Inte orkat blogga xD

Men nu får ni ett inlägg och jag ska försöka blogga minst 4 inlägg per dag.
I fredags red jag Samantha <3 på ridskolan. Och vi skrittade en runda i skogen först och sen red vi lite i ridhuset i trav och sen var det slut. Inget nytt som vanligt... alltså vi gör inga övningar elelr något sånt :/ Det är kul att göra lite olika grejer och inte samma grejer hela tiden, men aja. 
Ska kanske rida Macken idag ockås men det är inte säkert för han hade ett svullet öga igår, förmodlingen var det någon mygga eller något som bet han. Men det har kanske gått över. Så han ägare ska smsa till mig om jag kan komma eller inte. Om jag inte ska rida Mack så ska vi till IKEA och köpa nya möbler till min lillasyster men det blir nog något nytt till mig med ;) heheh!
Mamma såg en orm i trägårde i fredags så nu vågar jag inte gå ut hahah! Men rädslan går nog över snart =)
Igår puttsade jag alla mina ridskor. Inte så kul men det måste göras. Så nu är all rena och fina :)

Hej!

Förlåt att det inte komm några inlägg igår. Men det är en ny häst ras på hoerse så jag försökte tjärna lite pengar på spelet hihih ;P
Men iaf, jag var i stallet igår och tömde en box med gammal torv och sen så rycktade jag 2 hästar :) HenriEtta och Olle. Och jag fick ochså veta att Nova och Rolle är sålda viket jag inte är så glad över då jag gillade Rolle väldigt mycket.. men så är det ju, det är ett stuteri och dom måste tjärna pengar på något sätt.

Detta är snälla och fina Rollen som nu är såld :( Kommer sakna dig gubben <3

Nu sitter jag ute och solar i det fina vädret! Om ca. 1 timme ska jag till ridskolan :) Undrar vilken häst jag ska ha??? Hoppas att det blir Samantha <3
Hörs senare elelr imorgon! :)

Liten bild bomb nu då ;)

Här får ni lite bilder på min hund, Rajtek :) Hårbollen xD
Kopiera ej bilderna!


Lite fin e han kanske, ihih :P

Hörs senare, nu ska jag gå in, 40 minuteri i solen räcker :)

Vilket underbart väder!!

Sitte roch solar nu! Det är skit varmt :D Hoppas att jag blir lite brun i alla fall :) Hunden är med mig ute :) Han gillar också vädret, men eftersom han har så mycket päls så tycker han att det är lite för varmt så han väljer att ligga i skuggan å inte solen. Har kollat på www.klart.se och den minsta temperatuteren på dom närmaste 2 veckorna är 19 grader. Tänk vad varmt och skönt det kommer att bli! Nu är det sommar! :D

En bild på Rajtek och Misia från förra sommaren på Orraryd..

Helluuu!

Fårlåt att jag inte har skrivit några inlägg än men jag har städat lite och klipt gräset xD HIHih, jag gillar att klippa gräs :P
Vad har ni gjort än så länge då??
Idag har vi ju studie dag så jag är hemma. men imorgon så ska jag till skolan. 



Hörs sen! :*

Ridpasset!

Ridpasset gick jätte bra idag! Är sjukt nöjd! Jag har verkligen fått  så mycket självförtroende när jag red i Polen så nu ser min ridning mycke bättre ut tycker jag :)
Kunder inte bestämma mig om jag skulle rida med sadel eller barbacka så det blev både och hahah! Typ 30 min med sadel och 30 min barbacka. Först red jag med sadel. Och då travade och galopperade jag mycket. Har iäntligen lyckas med att sitta ner i galoppen! :D Innan så har jag bara stutsat eller så stog jag upp i lätsits. Men nu ska jag jobba på det och jag SKA kunna sitta ner i galoppen! 
Macken sköte sig super bra! Inte för pigg och inte för slö heller utan lagom. Märker stor skillnad nu. När jag började vara medryttare på han så hade han ingen respekt för mig, jag kunde knappt trava på han, så slö var han! Men nu så lyssnar han jätte bra på mig :) Det känns bra!
När jag red med sadel så red jag över tre bommar också, i trav. Snart ska jag testa att hoppa på han. Kanske nästa gång? Får se ;)
När jag red barbacka så var han jätte snaäll också. Jag red lite dressyr. Skänkelvikningar, framdelsvändningar, slalom, halter, övergångar. Och han gick i form skit fint! Super fin var han! Böjde han mycket på slalomen för att han skulle få jobba lite ;P Sen blev det lite trav på slutet, vilket gick jätte bra! Det var andra gången som jag red barbacka så jag är väldigt nöjd :)
Sen skrittade vi 3 varv på långa tyglar och så var vi båda nöjda! :) Både jag och Mack blev väldigt svettiga xD För det var 25 grade varmt och gräs paddocken ligger i solen. Så jag fick tvätta av Mack lite efter att jag har ridit. Han har ingen vinter päls nu! :D Så skönt att det är borta för han fälde as mycket!
Vill ni ha nya bilder på Mack nästa gång??




Hörs senare eller imorgon, imorgon har vi studie dag så jag är hemma hela dan. Vet redan vad jag ska göra...putsa alla ridgrejorna! Hahah! Inte så kul men det känns som att det behövs göras. Kan fota lite av mina rid grejer. Kanske lite före och efter bilder innnan jag puttsar och efter jag har gjort det :)
Ha det bra!

Till Macken snart då ;)

Ska till Macken och rida snart :) Tror att det blir barbacka. Får se lite hur pigg han är för han ar inte varit rider på flera dagar. Ska mocka och fylla på med vatten i hagen med. 
Vet inite riktigt vad jag vill göra idag... alltingen tar vi ett hårdare pass i sadel och kanske hoppar lite, eller så tar vi ett lungnare dressyr pass barbacka. får se hur pigga Mac är ;) Men jag känner nog för lättare dressy barbacka idag. Men om han är pigg så blir det mycket fart hihihi :D I sadel då ;)
Hörs senare! Det komme rett inlägg om hur det gick sen :)



Fin påny ;P

Polen - Ridskolan

Hej! Nu ska jag uppdatera som vanligt igen! Var riktigt trött igår så jag orkade typ inget :/ Men nu kör vi igen! Skolan, bloggen, ridskolan, Macken, Misia, stallet :)

Som ni redan vet så har jag ridit i Polen. Först så skulle jag rida en gång och det gick så bar så att det blev en gång till sen så skulle min lillasyster rida emd och då kunde jag inte sitta kvar på läktaren utan då ville jag också rida så jag red då med.
Ridskolan i Polen och ridskolan i Sverige är stoooor skillnad! I Sverige ska ALLT vara precis så soom dom har planerat. Hästarna är lättskrämda, trötta, ledsna och dom tycker inte att det är kul att gå lektion. I ridskolan i Sverige så lär man sig inte så mycket, man får inget bra självförtroende inom ridningen för att man hela tiden gör samma ska  och får inte ta något större steg, vi lär oss galoppera på lina!!! Skit dåligt tycker jag för att när man väl är kunnig för att börja lära sig att galoppera så bör man ju kunna styra hästen och göra halt och så. Det är nästan lite små panik vid hästarna, INGEN häst får stå lös på stallgången, INGEN häst får känna sig lite mer fri eller så.
I Polen är hästarna glada och pigga. Man sadlar av, tränsar av, borstar och allt på stallgången utan att binda upp hästen eller att någon håller i hästen. Alltså hästarna är så stora djur och dom är så starka så om dom nu står uppbinda i grimma på stallgången och dom vill ta sig loss och spriga iväg så kan dom göra det ändå och dom är nästan lite lungnare när dom får mer frihet och inte behöver sitta fast HELA tiden.
När jag såg hur dom tar in hästarna från hagen i Poeln så blev jag lite chockad. Dom öppnar stallet och alla boxarna och sen går dom och öppnar hagen. Och vet ni va hästarna gör då??
Dom galopperar in till sina boxar själva utan någon ledare eller så. Hästarna där är mycket lyckligare, dom får leva det naturliga häst livet i sin flock. Och inte sitta uppbundna, gå med ledare, och inte ha någon frihet alls.

Det är likadant med oss ryttare vi kanske behöver lite mer frihet för att visa att vi kan. Rida i ett fint led, bra mellanrum mellan hästarna, galoppera på lina, osv. det är så som man gör i svenska ridskolor. Och det är inte så som man lär sig!!

Att alltid tycka att hästarna är jätte farliga är inget bra. För om man visar att man litar på hästarna, om man ger dom mer frihet så visar dom att dom inte vill oss illa, att dom lever med oss så som om vi var med i deras flock, att dom trivs och älskar oss. Hästarna mår MYCKET bättre då! Jag har sett skillnaden i Polska ridskolan och i svenska ridkolan, och jag kan säga att den är JÄTTE stor. Dom har en helt annan inställning till hästarna i Polen. Dom hanterar dom inte så som att dom är ett redskap till deras hobby, utan så som att dom är deras familj.
Ja, då har ni fått veta lite skillnader från hästa hanteringen i Sverige till häst hanteringen i Polen.


Här kommer lite om ridningen också:
Det jag har gjort i ridskolan i sverige i 1 år nu är rida i skritt, trav och göra skänkelvikningar och framdelsvändningar. Och vi har också galopperat 3 gånger :/ Om jag inte skulle vara medryttare på Macken så skulle jag bara kunna det. Men jag har lärt mig galoppera själv och utan någon lina.
I Polen i ridkolan så är dom lite mer avslappnade eller så. Dom låter sina elever göra det dom kan och vill. Och inte typ hålla i dom. Dom låter sina elever göra lite större steg för att dom vet att dom kommer lyckaas :) Dom ger en skit mycket självförtroende inom ridningen! Innan jag red där så trodde jag att jag inte kan, att jag inte klarar av något typ, att jag är rätt dålig. Men efter första lektionen där så växte mit självförtroende med + 100%, för att lärarna där mobiliserar sina elever! Och låter dom ta större steg.

Första gången jag red där hade jag en 8 årig hingst på 170 cm i mkh och den lektionen så hoppade jag 80 cm. Jag längtade jätte mycket till att hoppa för första gången och jag trodde inte att jag skulle få göra det dom närmaste 2 åren men det gjorde jag :) Och jag klarade ju av det, jag satt kavar och ville göra om det, hoppade det hindret kanske 5 gånger och det var jätte kul. Så nu vet jag hur det kännas när man hoppar och att jag klara av det.

Andra gången så hade jag en 10 årig hingst på 175 cm i mnkh. Han var pigg och glad vi galopperade flera gånger och flera varv. Lärarna i ridskolan i Polen låter sina elever göra det dom vet att dom kommer att klara av. Det är jätte bra tycket jag :) Man behöver inte vänta tills hela gruppen kan en grej utan om jag kan tex. galoppera och dom andra i min grupp inte kan det så kommer jag få galoppera och dom gör något annat.

Sista gången jag red där så hade jag en 14 årig  sto på ca. 150 cm i mnkh. Hon var riktigt pigg :D Så det var jätte kul att rida henne. Mycket galopp blev det :D

När man rider där så får hästarna gå nära varandra för att dom känner varandra, dom är en flock. Om man vill rida barbacka så är det bara att fråga ridläraren (jag red inte barbacka men det var några andra i min grupp som gjorde det). 
Till och med min lilla syster vågar mycket mer nu efter att hon har ridit i Polen. Innan red hon med ledare på små ponnysar och nu vågar hon rida på en häst som är 175 cm i mnkh alldels själv i både skritt och trav :)



Nu fick ni ett långt uinlägg om ridskolan i sverige och ridskolan i polen. Men jag kände för att skriva det :) En lite sammanfattning då:

Slutar på ridskolan efter denna termin och ska rida på Macken fram till jag får egen häst (vilket nog är snart). När jag får egen häst så ska den hanteras på ett naturligt sätt och leva som min familjemedlem och inte som ett redskap till min hobby. 
+ Mitt självförtroende inom ridningen och häst hanteringen efter att jag har ridit i Polen är +100% så nu vågar jag och jag vet att jag kan också!


Hörs!

Hemma

Nu är jag hemma i sverige igen. Resan är det jobbigaste :/ Jag orkar inte blogga idag så ni får bara detta inlägget men imorgon så ska jag berätta lite hur det vara i Polen och så :) 
Hörs!

Ridit :D

Hej! Fi vet ju att jag inte har sa mkt tillgang till internet har. Sa jag kommer uppdaterar inte sa mkt. Men iaf, jag red igar  :D Sjukt nojd! Ska beratta mer nar jag ar hemma, det ar lite svart att skriva utan dom tre sista boksteverna i  det svenska alfabetet. jag ar hemma pa sondag. Nar jag kommer hem sa ska jag uppdatera sa mkt som vanligt och inte som nu att jag typ bra slanger hit nagot inlagg ibland och inte ens varanan dag. Ridskolan i Polen ar verkligen skit bra! Hoppade forsta gangen i mitt liv igar, det var ett kryss pa ca. 80 cm, det kanndes verkligen jatte bra! Jag tycker att det gar alldels for sakta i den ridskolan jag rider i. Ska rida imorgon och kanske pa fredag med :) Ska skriva en massa inlagg nar jag kommer hem. Ska beratta om hur det ar i ridskolan i Polen och massa annat :) Kopte ett par nya ridskor och ett par nya short chaps  :D Riktigt fina och billiga! Bild kommer kanske ;)
Hors en annan dag mina fina lasare! Kom lavar massa uppdate nar jag ar hemma!

Nu sa!

Om ni inte fattar vad jag skriver sa ar det for att jag inte har dom tre sista boksteverna i det svenska alfabetet. Men i alla fall, jag har inte haft till gang till internet pga att min cp data inte kunde koplas med internet eller nagot sant xD
Men nu ar jag i Polen och har det bra, om nagon undrade da xD Tack for alla fina kommentererna men jag har inte hunnit svare an for som sakt jag har inte sa mkt tillgang till internet. Men nar jag ar hemma sa lovar jag att jag svarar pa dom.
Det ar ratt sa fint vader i Polen, hur e det i sverige?
Pa tisdag ska jag rida pa stora och fina hastarpallar i Polen :)
Men hors en annan dag mina fina lasare!

Godmorgon

Är inte i skolan idag för att jag har fruktansvärd huvudvärk :( Sjukt jobbigt e det!
Men i alla fall, ska packa klart nu, skriva en "kanin instruktion" hahahah! Nej, men jag menar en lapp där det står allt om kaninerna, hur mkt mat dom ska få, och allt sånt. Hinner nog inte blogga mer idag, eller jo mobil blogga på vägen till båten xD
Ska jag ta några bilder från färjan??
Hoppas att det inte blåser mkt idag för då e det läskigt att åka båt :/
Men hörs senare

Bjuder bilder på Misia å Perelek:



Packa :/

Jao, nu har man packat! Ska Packa mer sen. Blir ingen ridning imon då vi åker hem i från vid 3 så jag hinner inte. Men jag ska iaf rida i Polen :)
Hann inte blogga så mycket idag, hinner nog inte blogg mkt inorgon heller för då ska man packa klart det sista innan vi åker. Sen är det typ 1 dygns bil resa ner till Polen, skit jobbigt e det men jag är typ van nu. Fast sen så om man tänker på hur kul det kommer bli så är det faktiskt värdt att åka bil i 1 dygn, och båten med. Neee, men det brukar gå lite snabbare så om vi åker te Polen vid 3 på eftermiddan så e vi där typ vid kanske 8 på morgonen på lördag. Och hela lördage kommer bli solig å fin med 27 + grader :) Inget bättre än fint väder efter en jobbig resa. Ska ladda emd lite tidsinställda imon  å så mobil blogar jag så länge vi e i sverige ;)
Jag hoppas att resan går bar och att det inte tar för långt tid.

Bjuder på en bild på Henri Etta! 
Snacka om cool! xD



Ha det bra här i Sverige mina fina läsare!!

Blid bombisen <3

Här får ni bilderna på hästarna från det stuteriet som jag är skötare på och som jag var och praoade på :)
Det är inga världens finaste bilder för att jag inte är någon bra fotagraf men ändå :)

Hahaha! Coola Henri Etta! :D <3
Vet inte varför bilderna blev så konstiga, alltså typ för pixlerade. To dom med kameran från mobilden och den brukar ta väldigt fina foton. Fast på mobilden så är dom mycket finare så det kanske är för att det är typ fel storlek på datan elelr något. Men aja :)

Bild bomb senare ;)

Hellööö! Har varit å praoat idag med, fast idag var jag där från 8-12. Idag så la jag in torv i typ 10 boxar xD Sen så sopade jag stallet och sen toj jag in Rolle :)
Tog typ 20 bilder idag på hästarna när dom var ute i hagen :) Dom komemr jag lägga upp här på bloggen senare idag. Imorgon åker jag till Polen!! Wihhhooo!! Kommer ladda med lite tidsinställda inlägg idag. Så att ni har något att läsa när jag är på väg till Polen. För på vägen dit så har jag ju inget internet men sen när jag väl är där så komme rjag ha internet. Men för vänta er inget super duper uppdaterning då. För det finns massor man gör hela tiden när man är i Polen :) Så ajg hinner kanske slänga dit ett inlägg på morgonen och ett på kvällen, jag komemr vara där i en vecka om någon undrar ;)
Lägger iaf upp bilderna senare så håll utkik. Sen så kommer det några inlägg till idag :)

Bjuder på några bilder ;P

Bjuder på tre bilder på tre hästar från det stallet jag praoa i :)
Bilderna är inte så himla fina, jag vet. Men jag är ingen duktig fotagraf. Hästarna i stallet är sjuk snygga!

Det här är Rolle :3 Riktigt snäll å fin häst!


Det här är Esther :) Riktigt gosig, social, fin, söt å snäll! <3 ( gillar henne mest!)


Det här är Madde (: Super fin å snäll! (Jag tog bilden från en fel vinkel..)


Det är bara unghästar i det stallet fast dom är hur snälla och lugna som helst! :)
Bloggar nog inte mer idag så hörs imorgon!

Prao

Det var kul på praon :)
Först när jag kom dit så mockade jag några boxar. Sedan kom veterinären. Sen fortsatte jag att mocka. Och sen rycktade jag Esther, Madde, Henri Etta, Rolle, Edit och Nova. 6 rycktade hästar :D Sen sopade jag stallgången å sen var klockan 16 och jag skulle hem :) Imorgon är jag där från 8 till 12 :)

Fixad den nya headern nu :) Håller på att kolla efter en fin bakgrund också. Men jag hittar ingen som är i rätt storlek. Annars så får denna vara kvar, den är ju inte så himla farlig :)
Igår hade jag 130 klik och 18 besökare på bloggen. Så jag hoppas att det fortsätter så :) Jag gör gärna länkbyten så det är bara att kommentera något inlägg och skriva att ni vill göra länkbyte. Elelr om ni vill så kan ni skriva ett mail istället ;) Detta är min e-post adress: [email protected]
Bloggar mer sen :)

Inte bloggat

Igår kväll och idag fram tills nu så har jag inte bloggat. Förlåt. Men igår så hållde jag på att fixa designen och idag har jag varit på proa. Nu ska jag fortsätta med designen. Hörs senare :)
Min hund Rajtek! <3

Säkerheten inom ridsport

Hur ofta tänker ni på säkerheten när det gäller häst hantering, ridning, stallsysslor och ja, själva ridsporten?
Själv tycker jag att det är det viktigaste!
Att man gör saker så som man ska göra dom. Och inte tex. att man bara knyter en vanlig knut när man ska binda upp hästen bara för att det ska gå snabbare. För det kan vara JUST då olyckan är framme.
Jag tänker ALLTID på säkerheten. Att man inte ska fastna någonstans eller göra så som man inte ska göra bara för att göra det snabbare men mindre säkert.
Att man kanske skiter i att lägga grimman över halsen på hästen bra för att det ska gå snabbare att tränsa och för att det ska vara mindre krabbigt. Men det kan vara just då hästen blir rädd och försöker springa iväg.
Att man alltid har hälarna ner åt, håller sig om med knäna och är uppmärksam på det som hästen gör HEEELA tiden när man rider. Och man får inte skita i det när man bara ska skritta av för det kan vara då hästen börjar sticka, bocka eller skena.
Man ska alltid ha hjälm och säkerhetsväst på sig när man rider!!

Det spelar ingen roll hur man ska rida, var man ska rida, hur länge man ska rida och om någon håller i hästen eller inte. Man ska ha hjälm och väst på sig när man rider. Även om man bara ska skritta några varv i paddocken eller om man ska rida från hagen eller vad man nu kommer på så tycker jag att man ska ha hjälm och väst på sig. För det spelar verkligen ingen roll om det är någon som leder hästen eller om hästen verkar lugn. Den kan ALLTID bli rädd!
Så tänk på det nästa gång ni tänker hoppa upp på hästen utan hjälm och väst! Det kan vara sista gången ni sitter på en häst!

:)

Så skönt att inte behöve gå till skolan imorgon och på torsdag utan ha prao istället! :D Och det stallet som jag brukar vara "skötare" på är ett halvblods stuteri så jag ska vara där på praon :)
Här får ni en bild på Misia!

Så korta inlägga :/

Jag gör typ bara små å korta inlägg. Ska försöka bli bättre, göra längre inlägg med bilder och så :) Men iftast så vet jag inte vad jag ska skriva om :/ Vet inte om ni vill läsa mer om hästar och ridning kanske? Eller kanske mer om mina djur? Eller mer om howrse?
Jag kan ju inte förbättre mig så mycket om ni inte säger vad ni tycker. Så om ni kommenterar och säger det som ni vill jag ska blogga om så kommer jag försöka göra det :)
Kan ta några kort på min kanin, min lillasysters kanin och vår hund så kan jag lägga upp dom här. Så att det inte blir så tråkigt med bara gamla bilder ;)
På fredag blir det ingen ridning :/ För vi ska till Polen. Men jag ska rida i Polen istället :) Så jag åker till Polen nu på fredag och kommer tillbaka på söndag (nästa söndag då) ;)
Det kommer fler inlägg senare när jag är hemma :)

Imorgon :P

Jaaa! Imorgon och på torsdag har vi prao :D Jag ska vara i stallet :) Vad kul det kommer bli :)

Sista inlägget todayyyyy! :P

Ja, jag skulle ju blogga lite nu på kvällen men jag orkar inte så här får ni ett sista inlägg idag. Men imorgon så kommer jag ha mer tid och då kommer jag blogga mer :) Idag har det bara varit 38 klick och 8 besökare. Statisktiken sjunker ju :( Om ni kommenterar och länkar er blogg så ska jag gå in på eran blogg och läsa å kommentera! <3
Nu orkar jag verkligen inte blogga mer så hörs imorgon! :)

Ridningen

Nu är jag hemma från Macken! Han var supersnäll idag! Först så tog jag in han och borstade å gjorde i ordning. Sen red jag i paddocken lite Blev nästa som jag hade tänkt mig bara att jag la in lite skänkelvikingar. Sen när jag hade märk av hur han va och så. Så galopperade jag på långsidorna för att han var inte så pigg idag :) Och det gick jätte bra! Han skötte sig verkligen. Sen tog vi in han, borstad, sadlade av, och sen fick han gå ut i hagen igen :)
Men jag låvade ju att ta kort på han men det hann jag inte för vi hade lite bråttom idag så ni får en gammal bild på han så låvar jag att jag tar kort på han nästa gång jag e där ;)
Har inte bloggat så mycket idag. Jag vet men jag ska försöka att blogga lite nu, ikväll ;)

Hemma!

Nu är jag hemma! Dagen har gått rätt snabbt :P Om ca. 1 timme åker jag till Macken :) Ska rida i gräspaddocken :) Tänkte göra den övningen som ni får på en bild lite längre ner. Man får verkligen sjukt bra koll på hästen om man gör den. Så vi börjar ridpasset med det. Sen efter att jag har fått han att göra som jag vill på övningen så blir det nog lite galopp med :) Men vi ska galoppera på volten för jag vill inte att han sticker, ska försöka få han att vara lugn och avslappnad :)
Här är bilden på övningen:
Men man vet ju aldrig på vilka humör hästar är så ett bra planerat ridpass kan bli ett misslyckad ridpass. Så det kanske blir något helt annulund.
Men jag berättar om hur det gick senare när jag kommer hem :)
Ha det bra!

Sitter i skolan :/

Sitter i skolan nu :/ Snart är det sista lektionen, bild! Sen hem å äta och byta om sen till Mackisen <3 å rida :) Kommer ta några bilder på han och lägga upp dom här! :)
Hörs senare när jag är hemma !

Sista inlägget idag!

Nu säger bloggen godnatt! Sista inlägget idag! Det blev 7 inlägg (tror jag) xD Inte så dåligt :) Och ca. 50 klick och 7 läsare. Tacka alla som läser! Imorgon hinner jag inte blogga så mycket. Typ bara när jag är i skolan. För sen ska jag till Macken å rida :) Ska nog rida i paddocken och se om han fortfarnade vill bocka i galoppen. Om han vill det så får vi väl försöka få bort det och visa han vem det är som bestämmer. Men nej, jag tror inte att han kommer bocka och sticka i galoppen imorgon också, för den dagen han gjorde det så var det första dagen som det var typ 20 grader varmt och han var super pigg direkt. Så han gjorde nog det av glädjen och inte för att vara dum. Men ja, ja ingen vet ju, han kanske börjat testa mig :P
Kommer ett inlägg imorgon om ridpasset :)
Godnatt!

Hemma nu!

Nu är jag hemma! Glömde mobil blogga xD
Men det var ju inte så farligt va?
Mina inlägg känns så himla tråkiga... Typ bara korta korta inlägg men inga bilder eller något :/ Ska ta några bilder på Macken imorgon som jag lägger upp här på bloggen. Men än så länge kan ni få en bild på min lilla sötnos. Det nöjer ni nog er med :) För hon är ju riktigt söt!!

Vet någon?

Hur man kan göra så att typ om alla inlägg inte får plats på första sida så att man typ längst ner kan klicka på nästa sida. Tacksam om någon vet och kan säga det till mig :)

Det gick!

Det gick att mobilblogga men dett gick bara att skriva i rubriken och lägga till bilden. Vet inte varför det inte gick att skriva någon text här..
Men ja ja, det är ju bra att det går att mobil blogga lite i alla fall :)
Ska iväg nu men jag slänger hit något inlägg från mobilen :) Och sen så bloggar jag lite när jag kommer hem med.
Hörs! <3

Testar att mobil blogga


Rida med eller utan vantar/handskar?

Brukar ni rida med eller utan ridhandskar? Om ni rider med handskar, vilka brukar ni ha då?
Själv så har jag bara ridit utan en gång och det var just den gången som det var nära att jag ramlade av och jag fick hålla i mig jätte mycket. Sen hade jag jätte ont i mina händer (där man håller i tyglaarna). Så jag rider alltid men ridhandskar. Vet inte vilka ni brukar rida med men jag tycker mest om såna vanliga dressyrhandskar för typ bara 15 spänn på hööks eller börjes.
Dom är otroligt sköna och man bilr inte så varm av dom. Så dom är ju bra till sommaren, våren, hösten. Det är bara ett tunt tyg men hela handsken har små gummi "pluttar" som ger en mycket bra grepp. Inte bara när man rider utan när man leder, longerar osv. Jag har två par en svart med små blingbling stenr på :) Och en sån där vanlig.
På vintern brukar jag oftast rida med vanliga ridvantar.
Dom är sköna, varma, och man har bra grepp i dom. Och det bästa är att man inte behöver ta av sig dom när man har ridit utan dom är även jätte bra att ha i stallet :)
Brukar ni rida med handskar/vantar eller utan? Om ni rider med, vilka brukar ni ha då?

Dag 2

Idag har jag haft bloggen i 2 dagar :) Tack så mycket alla som läser den och kommenterar! Jag går in på VARJE länkad blogg i en kommentar på min blogg och komenterar! :) Det var ju kul att någon ville göra länkbyte.
Statistiken igår:
* 74 klick
* 12 läsare
Det är ju inte så dåligt för första dagen tycker jag! :)
Längtar tills jag får den nya designen! :D
Om jag får över 30 läsare någon dag så kommer det komma en frågestund! ;)
Hinner inte åka till stallet idag men imorgon så ska jag rida Macken (ska ta några bilder på han som jag sen lägger upp här på bloggen), på onsdag och torsdag så har jag prao och då kommer jag vara i stallet typ hela dagen, på fredag rider jag på ridskolan och sen ska jag till Polen direkt efter min lektion är slut typ och jag ska rida i Polen med :) Det är en jätte bra ridskolan där, jag var där och red förra gången jag var i Polen också :)
Hinner inte blogga lika mycket som igår men jag hinner nog med några inlägg!
Tack för att ni läser min blogg och jag hoppas att ni fortsätter med det!

Kolla in!

Kolla in den här tjejens blogg! http://avamiranda.blogg.se/
Verkligen jätte fin blogg! :)

Godnatt bloggen!

Natti natti! :D

Ingen som vill?

Ingen som vill göra ett länkbyte??
Det hade ju varit kul om någon ville :)
Vilken tråkig dag det är idag, det vfinns ju verkligen INGET att göra :/
Har typ bara suttit vid datan och spelat howrse och bloggat hela dagen. Nej, jag har faktiskt släppt ut min kanin med :) Hon är så himla söt, lilla Misia <3 Hon springer fram och slickar på min hand varje gång jag kommer till henne :)
Min lillasyster har en kanin med. Han heter Perelek och är 2 år. Han är lite agressiv eller så. Så om man stoppar in handen i hans bur så springer han fram och morrar och river eller biter en! Uch! Det är inte kul :( Men han är otroligt söt! Han har lång och fluffig päls hihi!
Här får ni en bild på han!
Hahah! När jag klipte bort min lillasyster från bildn så stannade hennes hand kvar xD Men det är nog inte så farligt :P

Länkbyte?

Finns det någon eller några som vill göra ett länk byte med mig??
Om ni vill det så kommentera det här inlägget och i kommentaren länka eran blogg. Så länkar jag dom 3 första som har kommenterat. Och jag hoppas att ni men länkar min blogg då :)

Långt inlägg :)

Kännde för att skriva ett långt inlägg. Så här kommer det:

Namnet på min blogg
För ca. 1 år sedan så red jag på en häst som heter Ymer. Jag var i stallet varje dag, red ca. 1 gång i veckan. Med Ymer lärde jag migg rätt mycket i häst hanteringen eller jag tyckte att det var mycket då men jämfört med nu så är det typ inget. Hela tiden så satt rädslan för hästar i mig. Jag var rädd så fort Ymer halkade lite och jag satt på. Jag var rädd när han ville äta lite gräs när jag tog in han från hagen. Jag var rädd när jag skulle gå in till hans box och fylla på vatten hinken. Jag var typ rädd för nästan allting med hästar bara att jag inte visade det. För sån är jag, jag visar inte mina kännslor så mycket...Jag orkade knappt kratsa alla 4 hovarna. Jag vågade rida själv i bara skritt.
En dag när jag red Ymer på en äng så stack han när jag skrittade och när han sprang så travade han bara och jag började nästan gråta jag tappade stigbyglen och hållde mig kvar i manen. En anna dag så sprang Ymer iväg när jag skulle ta in han från hagen han galloperade iväg och jag blev verkligen JÄTTE rädd. Det var då jag insåg att även att man inte visar att man är rädd så känner hästarna ändå det. Så tänkte jag efter lite såhär: Jag älskar ju hästar och ridning. Och jag vill jobba med hästar i framtiden. Men om det går så segt som det går nu (för då hade jag bara ridit i 1 år) så kommer jag knappt kunna galoppera tills jag är vuxen. Jag är ingen fegis, varför ska jag vara rädd för hästar om jag älskar dom och kan nästan gör allt för att vara vid dom och rida. Nu ska jag visa vad jag kan!!
Men då så skulle vi flytta och jag skulle inte kunna få rida Ymer mer för det var jätte långt från Ymer till där jag skulle flytta :( Och det var inte säkert att jag kund börja på ridskola heller. Men tack vare mina snälla föräldrar så fick jag börja på ridskola! Och jag ville verkligen lära mig mycket. På början i ridkolan så var jag lite sådär. Vågade inte göra i ordning alla hästar utan bara dom snällaste. Men nu märker jag hur mycket jag har lärt mig på knappt två teminer i ridskolan. Nu märker jag hur jag verkligen har kämpat. Nu har jag hur mycket självförtroende jag har fått. Nu är hästar inget läskigt för mig, jag är inte rädd för dom, jo så klart ska man ha respekt för dom men respekt och rädsla är inte samma sak. På två teminer i ridskolan har jag verkligen gått upp åt mycket:
Från att vara rädd när hästar sticker i bara trav till att bli arg på dom när dom när dom sticker och bockar i galoppen och vill inte stanna.
 Från att kanppt skunna skritta själv till att våga tom. galoppera själv.
 Från att knapp orka kratsa 4 hovar på en gång till att ryckta 6 hästar och kratsa 24 hovar på en gång.
 Från att vara jätte rädd när jag leder hästar till att tycka att det är rätt kul när hästar vill busa till det när man leder dom.
Från att klara bara av dom snällaste hästarna i ridskolan till att klara av ALLA hästar i ridskolan tom. Winnie som är den svåraste hästen i ridskolan. Och det var inte ens läskigt.
Från att knapp våga gå in till ens häst box till att våga gå in i alla boxar och hagar.
Nu varje fredag så hjälper jag även nybörjare barn på ridskolan.

Och vet ni varför jag gick upp åt så mycket?
För att det viktigast är att man inte ger upp, att man kämpar vad som än händer! Namnet på min blogg är det som hjälpte mig med hästarna och ridningen och det kommer säkert hjälpa mig i fortsättningen också!
Will never give up =  Kommer aldrig att ge upp


Blogga på!

Hahah! Idag bloggar vi på xD Läs och kommentera gärna! Om ni kommenterar och länkar eran blogg så går jag in och kommenterar er blogg :) Här får ni en ful ritning på el lite "bana" som vi red för förra lektionen :)
Hoppas att ni fattade :D

Bild bomb!!

Här får ni en bild bomb bilder på mina djur och några hästar :)
Lite bilder på min medryttar häst Macken :
Lite bilder på min kanin Misia!
Här är Misia och min hund Rajtek.
Världens sötaste kanin ju!
Lite bilder på min favorit häst från ridskolan, Samantha!
hahah! vilken cool bild! :D
Och lite bilder på min hund:
Var snäll och kopiera inte bilderna!
Tacksam för någon/några kommentarer!

Om ni vill maila till mig?

Om ni vill skicka ett e-post till mig så är det denna mail adressen som ni kan skikca till ;)
[email protected]
Jag svarar på alla mail och alla kommentarer ;)
Bara så att ni vet heheh!

Prao

Denna veckan kommer bli rätt kul! :D Skolan är bara måndag, tisdag och fredag. På onsdag och torsdag så har vi prao och då är jag i det stallet som jag är "skötare" på :) Det ska bli jätte kul! SÅ då kommer jag vara där hela dagarna! På måndag ska jag rida Macken. Tänkte rida lite i paddocken (typ som vanligt). På fredag så ska jag rida på ridskolan och sen typ direkt efter det så åker vi till Polen!!! :D Det ska bli jätte kul! Kommer inte blogga så mycket då. Men jag ska fixa några tidsinställda inlägg och sen så kanske jag slänger dit ett eller två inlägg om dagen. För utom på resan då. För då har jag inget internet.
Kan låva er att det kommer många inlägg till idag!!

Mina SM-föremål (howrse)

Detta är mina SM-föremål på howrse. Om någon vill byta något eller köpa något så är det bara att säga ;) Ni kan skriva det på facebook i howrse gruppen om ni är med i den då. Annars går det även bra att skicka ett PM på howrse, skriva det i en kommentar eller skicka ett e-post till adressen: [email protected]
Jag kollar mailen flera gånger om dagen så jag kommer nog inte missa någon ;)
Och så lite till :D
Så! Det var alla :) Säg bara till om ni vill byta eller köpa något ;) Ps! Jag heter Orraryd3 på howrse!

Första dagen!

Idag är det första dagen som jag har bloggen. Så jag ska bomba med massor inlägg! Minst 15 inlägg kan jag låva er! Så läs gärna och kommentera!! :D Det har varit så fint väder nästan hela veckan och nu är det bara 10 grader :/ Lite kallt :/ Men jag hoppas att det blir varmare! Hela veckan kunde man typ gå runt i linne! :) Hur är vädret dn ni bor?
här får ni en bild på minsöta lilla kanin Misia!

Vad ska ni göra idag?

Vad ska ni göra idag?? Jag ska kanske till stallet, få se lite :) Kommentera och länka era bloggar så kikar jag in och kommenterar med ;)
Förra helgen var vi på en camping vid havet vi hade typ bara 2 meter från husvagnen till havet. Så när man var inne i husvagnen så känndes det som att man var på en båt för man såg inget annat från fänsterna än havet :D Bjuder på en bild ;)
Skulle vara jätte snällt om någon kommenterade :) <3

Ridskolan igår...

Igår så hade jag Winne. Hon är väldigt duktig i ridningen men när man ska göra i ordninge eller sadla av och så då äe hon typ den svåraste hästen i ridskolan :/ Gjorde inte i ordning henne för hon gick på lektionen innan men sen så skulle jag sadla av borsta lite och så. Trodde faktiskt inte att jag skulle klara av henne, men det gjorde jag :D Hon sparkades med fram och bak benen men det gick bra! Blev bara arg på henne och då lungnade hon ner sig lite men inte helt..
Vi gjorde typ inget speciellt på lektionen. Typ det som vi har gjort i två teminer nu... Skritta, trava, framdelsvändning, skänkelvikning... Detta är den sista teminen i denna ridskolan. Ska ska jag nog bara rida på min medryttar ponny för där känner jag att jag lär mig mest. Vet att man ska ta det lite lungt och försiktigt och så men vi har ju gjort samma saker sen jag typ började. Och ibland så galopperar vi, med det gör vi på lina och det är typ en gpng var annan månad :/ Och på Macken så galopperar jag själv varje gång och det går ju bara bra!
Hörs senare :)

Pressentation!

Hej!
Ååh! Att skriva bara om sig själv är det värsta jag vet..
Men ni måste väl veta lite om mig :)
Jag heter Marta och är 14 år. På min fritid håller jag på med hästar (den mesta tiden av min fritid), är med familjen, är med mina djur, är med kompisar och spelar det svenska howrse :) På howrse heter jag Orraryd3 (om någon ville veta)
Jag rider på ridskola en gång i veckan. Min "favorit" häst på ridskolan heter Flying Samantha, hon är ett 14 årigt sto. Korsning mellan arabisk fullblod och halvblod (tror jag). Hon är väldigt pigg men jätte snäll :D
Här är Samantha!
Min medryttar ponny är en c-ponny på 21 år och han heter Macken. Han är jätte snäll men kan även vara busig (det har jag märkt av när jag red han förra gången heheh :D ). Har kanske varit medryttare på ahn i ca. 1 månad :)
Här är Macken!
Stuteriet jag är "skötare" på är ett halvblods stuteri med 25 hästar. Alla är unghästar och det finns även några föl. Jag brukar vara där och hjälpa till med lite olika grejer. Så som att ryckta hästar, mocka, putsar gerejer och så :)
Jag har en kanin som är min egen. Hon heter Misia och är 3 år :) Hon är ingen vanlig kanin för hon är som en hund. Men hon är VÄÄÄLDIGT bestämd :D Så om hon inte vill något så är det bara så ;)
Jag har också en hund som heter Rajtek, han är bara 1 och och ett halvt år :)
Jag är en väldigt glad tjej och jag hoppas att jag är snäll. Jag är häst människa till 100 % :D Min favorit mat är pizza och favorit godis är snickers. Min favorit drycka är så klart coca cola :)
Jag älskar alla djur! Jag drömmer om att få en egen häst. Och när jag ska bli stor så är skulle jag vilja bo på en stor gård ute på landet men många hästar, hagar, stall, paddock, ridhus och ängar :D
Så nu vet ni lite om mig då :D Här på bloggen så tänkte jag blogga om häatar, ridning, djur, mina djur, lite om howrse, och lite om mitt liv :)
Jag ska få en ny fin design snart och den här som jag har nu har jag bara tills jag får min nya och fina design :) Jag kommer minst göra 4 inlägg per dag. Och om ni vill gör länkbyten så skulle det vara jätte kul :) När ni kommenterar så länka er blogg (om ni har någon) så kikar jag in och kommenterar ;)
Hoppas att ni vill läsa min blogg!
Hörs senare!

Välkommen till min nya blogg!